Alt om håroljing

Håroljing – hva er det?

Det er trolig det første spørsmålet som dukker opp når du hører uttrykket ‘håroljing’.

AKKURAT HVA ER HÅROLJING?

Generelt – det er rett og slett å påføre naturlige oljer i hår og hodebunn. Sørg for at oljen du bruker er uraffinert og kaldpresset – kun da passer den ikke bare for spising eller matlaging, men også som et skjønnhetsprodukt. Videre mister den ikke sine verdifulle egenskaper, vitaminer og mineraler.

Påføring av håroljer ligner på bruk av hårbalsam og masker.

Den eneste forskjellen gjelder to ting:

for det første: typen preparat du påfører (i stedet for hårmaske kjøpt på parfymeri bruker du oljer).

for det andre, virker hårmasker kun på selve hårstrået, mens håroljen har fordelaktig påvirkning på hår, hodebunn og hårsekker. Husk at det er svært viktig å påføre oljer i hodebunnen.

Hvordan utføre håroljing?

Forsiktig! Du trenger riktig hårolje, og… hår! Men bortsett fra disse to viktigste tingene trenger du også noen hjelpemidler:

HVA ER NØDVENDIG FOR HÅROLJING?

1. Et håndkle – det dekker armene under påføringen; senere kan du pakke inn håret i det for å skape et varmt miljø slik at oljen virker bedre. Husk at naturlige oljer liker varme, derfor bør du i tillegg også dekke det med…

2. … en dusjhette at plast. Dette er også nyttig hvis du planlegger å la oljen være i over natten. Den vil også sørge for at puten ikke misfarges.

3. En spesialbørste (for eksempel en slik som brukes for å farge håret) eller en annen børste du synes er praktisk. Den vil gjøre påføringen av olje i hår og hodebunn lettere. Takket være denne sprer du oljen jevnt over hele håret. Gjør det som om du skal farge etterveksten: del inn håret i forskjellige deler av hodet og påfør oljene der. Når hele hodebunnen er dekket med olje, påfører du den i håret langs hele lengden, og utfører deretter en skånsom hodemassasje for å stimulere sirkulasjon og «tvinge» hårfolliklene til å arbeide.

4. En bredtannet kam – denne vil gjøre det lettere å børste hår som er dekket med olje, og masserer også hodebunnen.

5. En skånsom sjampo. Dette er det som vil vaske oljen ut av håret ditt. Ideelt bør den være naturlig, fri for tunge silikoner, parabener og andre komedogeniske stoffer. Denne sjampoen forstyrrer ikke prosessene som finner sted i hodebunnen. Du kan like gjerne bruke en skånsom babysjampo.

Så fort du har samlet opp de nødvendige hjelpemidlene er det på tide å utforske…

HÅROLJINGSMETODER

Det finnes flere forskjellige håroljingsmetoder, og hver av dem virker på håret ditt med forskjellig intensitet. Det er verdt å kjenne til alle bare for å prøve ut hvordan de fungerer på din hårtype. Den beste idéen er nok å alternere mellom flere metoder for å sikre omfattende beskyttelse og regenerering av håret. Husk imidlertid at håroljingsplanen må inkludere oljing av hodebunnen – det er kun på denne måten du får total regenerering av håret og styrker røttene.

1. HÅROLJING OVER NATTEN – påfør olje i tørt eller fuktig hår og hodebunn (dette er svært viktig!). La den være i over natten og vask den av om morgenen med en skånsom sjampo.

2. HÅROLJING FØR HÅRVASK – dette er en kortversjon av håroljing over natten. Har du ikke tid til å vaske håret om morgenen lar du rett og slett oljen være inn i kortere tid. Men husk at en times behandling er den absolutt minimumstiden som kreves for at oljene skal fungere. Så kan du vaske håret med en mild sjampo.

3. HÅROLJING MED BALSAM – Tilsett noen dråper olje i balsamen eller hårmasken din. Det er bedre om du bruker produkter som ikke inneholder SLS eller SLES. Se alltid etter naturlige ingredienser.

4. HÅROLJING I SKÅL – dette minner om en metode som var velkjent for bestemødrene våre – dynke håret i urteinfusjoner. I dette tilfellet tilsetter du noen dråper olje i en skål som fylles med vann (eller melk, aloe vera juice, urtebrygg etc.) og dynk håret i den rett før eller etter hårvask.

5. HÅROLJING MED MIST – består av å spraye håret med en blanding av olje, vann og urter (det kan være kun kokt vann og olje). Hell blandingen i en sprayflaske og spray den over hele håret. Du kan bruke denne metoden når du ønsker mer glans, å forbedre tilstanden eller gi fuktighet til håret.

6. OLJING AV TØRT HÅR – i dette tilfellet tilsetter du olje i tørt hår etter hårvask og føning. Sørg for at du unngår hodebunnen. På denne måten gir du glans, næring og beskytter håret fra skadelig UV-stråling. I tillegg kan du påføre oljen fra midtlengden nedover til tuppene – dette forhindrer dem fra å flise seg.

Videre må du huske at når du bruker naturlige oljer er det svært viktig å gjøre det jevnlig. Dette er nøkkelen til suksess, og lar håret vokse ordentlig, gir grundig regenerering og et vakkert utseende.